Beli luk Crne boje
Ne, to nije posebna sorta luka.
To je tradicionalni beli luk, koji je fermentisan. Fermentisani beli luk ili crni beli luk.
Fermentacija, bez ikakvih aditiva, podstiče prirodan proces reakcije amino kiselina i šećera koji postoje u belom luku, menja mu boju i strukturu i stvara nove delikatesne ukuse i arome.
Sama tehnika potiče sa Dalekog Istoka – Japana, Koreje i Tajlanda.
Rekacija amino kiselina i šećera je fenomen koji se javlja u kulinarstvu pri pripremi hrane. Naziva se Majarova reakcija, a dobila je naziv po francuskom naučniku Louis Camille Maillard-u koji je prvi opisao tu reakciju, početkom 20. veka.
Majarova rekacija je veoma slična procesu karamelizacije.
![](https://banatskiblackgarlic.rs/wp-content/uploads/2023/03/banatski_black_garlic_mimiskingdom_sort.jpg)
Kako nastaje Banatski black garlic?
Banatski black garlic – fermentisani beli luk se priprema od kvalitetnog belog luka uzgajanog u banatskoj crnici. Biraju se samo kvalitetni plodovi koji ispunjavaju zahteve u pogledu prirodnog načina uzgoja, veličine glavice i sočnosti čenova.
Tradicionalni beli luk se sortira i postavla u posebnu mašinu. U njoj se, bez ikakvih aditiva, primenjuje tačno određena kombinacija temperature, visoke vlažnosti vazduha i strpljenja tokom više nedelja.
Transformacija iz belog luka u fermentisani luk se dešava utnutar te mašine, tokom pažljivo kontrolisanog procesa fermentacije postepeno razvijanog višegodišnjim iskustvom, a kako bi se optimizovali ukusi i struktura.
![](https://banatskiblackgarlic.rs/wp-content/uploads/2023/03/banatski_black_garlic_teglice.jpg)