Banatski black garlic

Čuvar našeg zdravlja. Black garlic je fermentisani beli luk. Od tradicionalnog, prirodnog belog luka uzgajanog u Banatu. Fermentacija se odvija bez ikakvih aditiva.

Beli luk Crne boje

Ne, to nije posebna sorta luka.

To je tradicionalni beli luk, koji je fermentisan. Fermentisani beli luk ili crni beli luk.

Fermentacija, bez ikakvih aditiva, podstiče prirodan proces reakcije amino kiselina i šećera koji postoje u belom luku, menja mu boju i strukturu i stvara nove delikatesne ukuse i arome.

Sama tehnika potiče sa Dalekog Istoka – Japana, Koreje i Tajlanda.

Rekacija amino kiselina i šećera je fenomen koji se javlja u kulinarstvu pri pripremi hrane. Naziva se Majarova reakcija, a dobila je naziv po francuskom naučniku Louis Camille Maillard-u koji je prvi opisao tu reakciju, početkom 20. veka.

Majarova rekacija je veoma slična procesu karamelizacije.

Prednosti black garlic-a

Ima vrlo snažno antioksidativno i antimikrobno dejstvo.

Doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema i eliminaciji toksina.

Lakši za stomak i varenje od svežeg belog luka.

Doprinosi normalizaciji nivoa LDL i HDL holesterola.

Normalizuje krvni pritisak.

Bez neprijatnog i oštrog mirisa, a prijatnog, neobičnog i zanimljivog ukusa.

Pospešuje razlaganje masnih kiselina.

Poboljšava izlučivanje insulina i održavanje nivoa glukoze u krvi.

Čisti krvne sudove i pomaže u održavanju zdravlja srca.

Kao i običan beli luk, ima antiupalna svojstva.

Pomaže kod alergija i respiratornih problema.

Pomaže rad jetre.

Pozitivno utiče na memoriju i zaštitu nervnog sistema.

Kako nastaje Banatski black garlic?

Banatski black garlic – fermentisani beli luk se priprema od kvalitetnog belog luka uzgajanog u banatskoj crnici. Biraju se samo kvalitetni plodovi koji ispunjavaju zahteve u pogledu prirodnog načina uzgoja, veličine glavice i sočnosti čenova.

Tradicionalni beli luk se sortira i postavla u posebnu mašinu. U njoj se, bez ikakvih aditiva, primenjuje tačno određena kombinacija temperature, visoke vlažnosti vazduha i strpljenja tokom više nedelja.

Transformacija iz belog luka u fermentisani luk se dešava utnutar te mašine, tokom pažljivo kontrolisanog procesa fermentacije postepeno razvijanog višegodišnjim iskustvom, a kako bi se optimizovali ukusi i struktura.

Kako ga koristiti?

Banatski black garlic – crni beli luk se dvojako koristi: kao preventiva i kao dodatak jelima.

Može se grickati samostalno, a može se koristiti sa sirevima, vinima, predjelima ili crnom čokoladom.

Dodaje se u supe ili soseve. Ide uz meso ili ribu, salate ili jela od povrća, bruskete ili testenine. Može se izgnječiti, dodati tečnost i napraviti pasta od njega. Dodaje se u humus, rižoto ili razne namaze i variva.

Njegov kompleksan i delikatesan ukus pruža široku upotrebu u kulinarstvu – kako slanim jelima tako i poslasticama.

Njegovi pozitivni zdravstveni efekti čine ga idealnim za konzumiranje u preventivne svrhe i za čišćenje organizma.